torsdag 18 oktober 2007

Vad är en profil?

Dagen efter att domen mot Stureplansprofilerna föll hade vi en intressant diskussion över kebaberna på Jerusalm i Gamla stan. Den handlade inte om huruvida domen var rätt eller fel, den handlade om vad en profil är egentligen.

De där grabbarna hade ju en krog på Kungsholmen, varför är de då Stureplansprofiler? undrade någon. Ja, men de hänger ju på Stureplan, säger en annan. Men är man profil bara för att man gör det då? Måste man inte vara känd och synas i media för att bli en profil? Bortsett från att personerna i det här fallet har synts i media av mycket smutsigare orsaker än man kanske förknippar med ett "känt profilnamn" för vad det nu må vara?

Nja, men de var ju kända bland folket som också hängde på Stureplan. Det kanske alltså räcker med att vara känd i sitt lilla hörn av världen för att bli en profil. Man kan vara en profil i dansvärlden också, som Kenneth Kvarnström. Eller en profil inom svenska språket, som Horace Engdahl. Är de profiler på samma villkor, även om de kanske aldrig har fått epitetet profil?

Hmm. Tål att tänkas på.

Inga kommentarer: