fredag 17 oktober 2008

dagens ord

Är egentligen gårdagens ord, från en jaikutråd. Ordet är snaskknarkare. En tänkbar synonym är sockerberoende, men det är ju inte alls lika roligt.

Dock tycker jag att snask är ett fult ord, precis som ord med -fs i sig, som hyfs, tafs, tjafs och krafs. Det känns liksom inte bra i munnen.

(Därmed inte sagt att godis inte är gott. Men så är ju också godis ett finare ord än snask. Kan vi inte ta bort snask och bara kalla det för godis? Mums.)

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Det måste vara en lingvist som hanterar sådana ord i sitt dagliga vokabulär, eller åtminstone något slags proffs ;)

Hade inte tänkt på det där med -fs ord men hur mycket jag än tänker så kommer jag inte på så många postiva ord som slutar med fs. Ett av de få är nafs, som i det blir gjort i ett nafs.

Snask är för övrigt ett gammalt ord som borde bevaras. Väldigt skön prägel på det tycker jag

Linnéa sa...

Ja kanske ;) Nafs är ju på sätt och vis ett positivt ord men det låter ändå inte snyggt alltså! Snask kanske är gammalt och skönt men just själva ordet låter lite läbbigt tycker jag nog ändå...

Botilda sa...

”en snaskig historia” Hu, det är är inte direkt någon trevlig historia det... ”alla snaskiga detaljer...” Kanske spiller synonymens betydelse av sig?

Jag skrev just om ett par snofsiga brallor... Som skulle varit ännu koolare med tofs.

Linnéa sa...

ja kanske! man funderar alltid på om det är semantiken eller fonetiken som gör ett ord fult. jag tror på kombinationen. ska genast läsa om de snofsiga byxorna.

Botilda sa...

De snofsiga finns på en helt annan blogg, Hello Mustafa. (Detta sagt bara för att de senaste brallorna jag skrev om på min blogg inte är så särdeles snofsiga.)

Linnéa sa...

jaså minsann. hello mustafa! jag vet en tech-blogg som heter thinkabdul.com. festligt.