fredag 8 februari 2008

Kongratulationer?

Så här års och vissa andra årstider finns det en sak som gör mig väldigt irriterad. Nämligen gratulationerna som slängs iväg till höger och vänster utan att det ens finns någon anledning.

Det heter till exempel inte "grattis på Alla hjärtans dag". Vadå, vad är det jag ska gratuleras till? Jag har ju inte presterat något alls. (Jag har inte ens fyllt år, vilket också kan vara en form av prestation.) Och för att dra det till sin spets: tänk om man skulle säga "grattis på juldagen"? Det gör väl ingen. Men då firar vi ju åtminstone enligt den gamla läran någon som har fyllt år, så på juldagen kunde det kanske passa med en gratulation.

Apropå det så funderar jag på att gratulera folk på nästa nyårsafton. Eller veckan innan, då man av någon underlig anledning säger "gott slut". Det låter hemskt dramatiskt tycker jag. Hellre då gratulera folk till att de överlevt ännu ett år och snart ska börja på nästa.
Grattis på fredagen!

3 kommentarer:

Christian Valtersson sa...

Hej!

Skoj att hitta din blogg. Jag har raskt länkat till dig från mig. Kram/Christian

Anonym sa...

Hej! Jag läser inte din blogg men kom över det här när jag satt och googlade runt. I SAOB står det att gratulera betyder:
1. betyga (ngn) sin glädje över (ngt); äv. i uttr. gratulera sig (över ngt), uttrycka sin glädje (över ngt).
2. lyckönska (ngn) med anledning av ngn glädjande tilldragelse, en bemärkelsedag (födelsedag, namnsdag, bröllopsdag, ett jubileum o. d.) l. en framgång l. utmärkelse o. d.

Även om det kännas främmande verkar det ju som om man kan säga grattis på alla hjärtans dag. För att uttrycka sin glädje över dagen eller för att önska någon lycka i kärlek kanske? Lite långsökt, men för mig duger det :-) Rolig blogg!

Linnéa sa...

Ja egentligen, varför inte! Kan man sprida lite glädje så ska man. Kul att du hittade hit (även om bloggen ju inte är så aktiv längre)!